pelbagai resepi dari pelbagai negara

KERUTUK AYAM VERSI TERENGGANU

KERUTUK AYAM VERSI TERENGGANU


.
*Bahan2
1/2 ekor ayam..dipotong
1 cawan santan
2 sudu kerisek
7 tangkai cili kering.
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
1 batang serai
rempah 4 sekawan (cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)
1/2 bungkus rempah kerutuk adabi
1/2 bungkus rempah kari adabi
Air
Minyak
Garam
Gula melaka
.
*Cara
Bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili kering di blender...(rebus dulu cili kering )
Panaskan kuali, masukkan minyak, tumis bahan yang dikisar...masukkan sekali rempah 4 sekawan, kemudian masukkan gula melaka (supaya bahan tumisan cepat garing)...
Bila bahan dah garing, masukkan rempah kari dan rempah kerutuk....masukkan sedikit air, kacau...kemudian masukkan ayam...
Gaulkan...masukkan kerisik dan santan..
Kacau sampai pekat dan agak kering...sebelum tu masukkan garam...rasakan...tengok pekat ikut cita rasa masing²

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari