pelbagai resepi dari pelbagai negara

AYAM MASAK LENGKUAS.RESEPI MASAKAN BUGIS

 AYAM MASAK LENGKUAS.RESEPI MASAKAN BUGIS



 AYAM MASAK LENGKUAS. Masakan bugis. Simpan lah lepas ni kalau mengidam boleh buat. 

1 ekor ayam potong 16 dan bersih kan .

500ml santan pekat,

500ml santan cair,

500 gm lngkuas bersih kn hiris hlus2,

3 biji limau kasturi amik juznya,

50gm klpe parut putihh sangaii jadi kn kerisik di tumbuk halus


Bahan kisar :

2 inci halia,

5 btg serai di hiris nipis2 ..

5cm kunyit idup,

3 ulas bwang putih

5 biji bawang merah

3 biji buah kerass di cincang


Bahan perasa :

1kping asam glugor lau x ada boleh di gnti gn 1/2 pes asam jawa

1 sudu mkn gula melaka

1 sudu lada putih di tumbuk hlus,

3 sudu teh garam atau sckup rsa

1/2 sudu tea aji nomotor atau serbuk pati ayam


Cara mbuatnya

1, perap ayam bsama juz limau kasturii .

2,kisar lengkuas bsama air sckupnya tapis dn perah airnya .. buang air perahan tadii kukus lengkuas selame 5 minit

3,panas kn sdikit minyak di dlm kuali tumis bahan kisar shinga naik minyak ... masuk kn santan masak shinga mdidih.

4,masuk kn lngkuas, ayam msk gan api yg sdng kacau sekali sekala.

5, bila santan mula surutt masuk kn kerisik dn perasa ... masak aym lngkuas smpai kering .

bila kering tutup api dn hidang kan ...

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari