pelbagai resepi dari pelbagai negara

Resepi Pes Ikan Goreng Yang Di Edit

Resepi Pes Ikan Goreng Yang Di Edit

Nasi panas2,ada lauk ni...lauk lain tak mau sentuh dah...
Minyak banyak..?
 Tak suka jangan makan..



Saya edit resepinya..

1 cwn cili kering kisar
3 sdm gula
1 sdt garam
Sdkit aji@ckup rasa
Air asam jawa
1cm belacan
1 sdmakan minyak masak


- bahan ni smua masak dulu smpai memekat,kiranya jadi pes,,kalau sumbat kat ikan, x meleleh keluar lah.


- angkat,kalau yang suka bawang,boleh potong bawang besar dan gaul dalam pes ni sblum sumbt kat ikan..tapi kurangkan gula masa masak tadi sebab manis dari bwg tu nanti akan menambah rsa..


- ikan sebelum di sumbat gaul dengan garam dulu sedikit.


- dah sumbat ikan dengan sambal..biar 15 min sebelum goreng
- api perlahan,biar lama skit yer nak bagi garing sbelah2 tu sebelum alih..smbal tu nampak je hitam tapi tak pahit..sebab tu guna api perlahan.. sedap tau makan pnas2.. 


selamat mencuba.

Kredit Resepi : zadariah zakaria

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari