pelbagai resepi dari pelbagai negara

RESEPI NASI KAK WOK BERKUAH KARI

  RESEPI NASI KAK WOK BERKUAH KARI


mari lihat bahan-bahan yang diperlukan:

1) KUAH KARI

- Tumis empat sekawan (halba Campur, bunga lawang bunga cengkih, kulit kayu manis) Bawang merah, bawang putih, halia, Daun kari.

- Masuk 1 paket rempah kari ayam.

- Masak rempAh smpai pecah minyak.

- Masukkn santan & Sedikit ayam yg potong halus. Kmudian masukkn carrot, kacang panjang.

- Masukkn garam.

- Biar mendidih.

- Siap.

2) AYAM GORENG KUNYIT.. 

- Potong ayam kecil-kecil.

- Masukkn garam, kunyit lada hitam yg dh kisar, gula. ( Perap 30min) *Lagi lama perap  lagi sedap.😊

- Goreng hingga garing.

- Tabur carrot & kacang panjang yg dh digoreng atas ayam.

- Siap.

3) SAMBAL  NASI KAK WOK

-  Cili padi merah, cili besar, cili padi  hijau, belacan, limau kasturi, cuka satu sudu kecil.,garam,gula Sedikit., air Sedikit (Agak2 boleh putar). 

- Blend hingga hancur 👆👆👆

- Siap.

🍈 * LIMAU KASTURI blend sekali kulit ya, cuma belah buang biji untuk elak kn SAMBAL rasa pahit. 

.

*Aroma limau kasturi yg buat SAMBAL lagi sedap.. Bau wangi kulit limau.

* Hidang semuaaa +++ timun yg dihiris nipiss.... ❗

Resepi simple ajaa... Tapi rasaa MARVELOUS.. 

SELAMAT MENCUBA...

Kredit : Shafirah Ismail

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari