pelbagai resepi dari pelbagai negara

Resepi Puding Roti Versi Tembikai,Enak Di Makan Ketika Sejuk

Resepi Puding Roti Versi Tembikai,Enak Di Makan Ketika Sejuk
 Lamanya tak buat puding roti nie... Sedap nie mkn sejuk2  saya share resepi sekali...


Resepi puding roti versi tembikai


Bahan A

30 gm agar2 tali

8 cawan air

1 cawan gula

( masak semua bahan di atas sampai agar2 dan gula larut )


Bahan B

1 tin susu cair

1/2 tin susu pekat

6 keping roti di buang tepi dia

Sedikit esen vanilla

2 sudu butter

Blender semua bahan sehingga roti hancur


Bahan2 C

Cincau @ bijan hitam

( saya guna cincau )


Masukkan bahan B ke dalam periuk agar 2 kacau sebati....


Sediakan bekas yang bersesuaian..

Lapisan pertama warnakan hijau, tunggu keras sikit dan lorek2 kat atas lapisan dengan pisau dan boleh masukan layer putih.. last sekali warna merah dan taburkan cincau yang telah dipotong kecil..


Semasa proses melapis puding, pastikan puding dlm keadaan cecair ye.. Panaskn balik jika puding dah mengeras...


kredit: nor khomariah

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari