pelbagai resepi dari pelbagai negara

Resepi Sebenar Kuah Kacang Berdaging.Sedap Tau!!

kuah kacang daging.
Sedap tau..
Sapa pernah makan kuah kacang ada daging atau ayam..


Edit resepi :
Ni cara che masak.
1/2 kilo daging atau ayam.
(potong kecil, cuci bersih dan rebus.)
1 mangkuk kacang tanah.
(Goreng tanpa minyak dan buang kulitnya, blend atau tumbuk.)
2 biji bawang besar.*
4 ulas bawang putih.*
Sedikit halia.*
Sedikit lengkuas.*
3 batang serai.*
(Bahan yang bertanda * diblend atau tumbuk.)
4 sudu besar cili blend.
(che guna cili giling yg dh siap beli kt kedai😅)
2 batang serai di ketuk.
1 sudu besar udang kering. (tumbuk kasar.)
1 keping gula melaka.
Gula perang.□
Asam jawa.□
Garam.□
Yang bertanda □ ikut citarasa sendiri.
♡Minyak masak secukupnya..
♡Tumis bahan yang diblend, serai yang di ketuk dan cili blend sampai garing dan pecah minyak.
♡Masukkan sedikit air supaya bahan tadi tak hangit.
♡Kemudian masuk daging atau ayam yang di rebus bersama air rebusannya.
♡Masukkan kacang tanah yang diblend, masak sampai mendidih.
♡Dah mendidih, masukkan gula melaka, gula perang, air asam jawa dan garam.
♡Masak sampai kuah pekat dan rasa yang dikehendaki.. siap.
Sukatan bahan2 kalau nak lebih atau kurang, ikut citarasa masing masing.
kredit: daridapurche 

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari