pelbagai resepi dari pelbagai negara

Jom Buat Acar Timun Peranakkan,Sesuai Di Makan Bersama Nasi

Jom Buat Acar Timun Peranakkan,Sesuai Di Makan Bersama Nasi

ACAR TIMUN ALA PERANAKAN



Sumber : MaDiHaA aka Ratna

BAHAN-BAHAN
2 biji timun saiz besar, kerat 3 atau 4, buang empulur dan hiris jejari*
Sedikit garam*
1 camca teh serbuk kunyit*(*digaul rata dan perap sekejap)
1 batang lobak merah, kerat 3 dan hiris jejari
1 batang cili merah, kerat 3, buang biji dan hiris jejari
1 batang cili hijau, kerat 3, buang biji dan hiris jejari
10 biji bawang merah, belah 2 setiap 1 (MaDiHaA letak 7 ulas je)
5 ulas bawang putih, belah 2 setiap 1
1 inci halia, mayang halus
1 camca besar cili kisar
1 camca besar penuh rempah kari ikan
3 - 4 camca besar gula
2 - 3 camca besar cuka makan (cm guna cuka Jalen)
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
3 biji buah keras, hiris*(*dikisar halus)
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 camca teh penuh biji sawi

CARA MEMBUATNYA

1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis sekejap. Tambah bahan kisar halus dan rempah kari, masak hingga terbit minyak. Masukkan bawang putih, halia dan bawang merah. Tambah gula dan cuka makan. Kacau rata dan biar mendidih.

2. Masukkan lobak merah, gaul rata dan masak hingga lobak lembut. Tambah cili merah dan cili hijau. Toskan timun, perah sedikit dan masukkan ke dalam kuali. Gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Masak hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi tomato..

Selamat mencuba!

SUMBER :BLOG DARI DAPUR MADIHA

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari