pelbagai resepi dari pelbagai negara

RESEPI KETUPAT SOTONG TERENGGANU

RESEPI KETUPAT SOTONG TERENGGANU

Bahan²:-
1kg sotong saiz sederhana.
1 pot beras pulut.
3 biji bawang merah.
1 ulas bawang putih.
2 inci halia.
1 sudu kecil halba.
4 cawan santan.
1 sudu kecil gula.
Garam secukup rasa.
Lidi.

Cara memasak:-
1. Rendam beras pulut semalaman dengan air biasa. Setengah jam sebelum masak, buang air rendaman tadi dan rendam dengan secawan santan dan sedikit garam.
2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong sehingga 3/4 badannya. Kemudian masukkan kepala sotong dan cucuk dengan lidi supaya pulut dan kepala tak terkeluar (refer gambar).3. Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak selama 30 minit.

Siap dihidangkan.
Saya hanya share sahaje..
kredit: herdawati bahruddin her

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari