pelbagai resepi dari pelbagai negara

Ikan Merah Goreng Bersos Lauk Percik

Ikan Merah Goreng Bersos Lauk Percik

Resepinya:
-3 keping isi ikan merah- di kunyitkan dan di bubuh sedikit garam, kemudian goreng seperti biasa...angkat, ketepikan..
Bahan2 sos percik
- 1 cawan pati santan pekat
- 3 biji cili merah*
- 7-9 biji cili api merah*
- 3 ulas bawang merah kecil*
- 1 ulas bawang putih*
- 1 keping hirisan halia*( sikit je)
- 2 batang serai di titik
- 1 keping asam gelugor
- garam, gula dan perasa secukup rasa...
*** semua bahan2 yang bertanda ( * ) hendaklah ditumbuk sekali..
Cara2:
- panaskan lebih kurang 3 sudu makan minyak dalam kuali..
- tumis bahan2 yang ditumbuk bersama serai hingga naik bau..
- kemudian masukkan pati santan dan asam gelugor.. Tambah 1/2 cawan air.. Didihkan sampai pekat..
- setelah pekat perasakan dengan garam, gula dan pak aji..
- kacau seketika hingga santan pecah minyak..
- bila dah sesuai kepekatan dan rasa.. Curahkan keatas ikan yang digoreng tadi...siap..

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari