pelbagai resepi dari pelbagai negara

TART TELUR GUNA KUALI

TART TELUR GUNA KUALI 

Bahan untuk Crust/Shell:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan marjerin
Secubit garam
1 biji telur
Cara-cara:
>> Gaul kesemua bahan sehingga rata dan uli hingga jadi doh..
>> Bentukkan doh seperti tart shell mengikut permukaan kuali, biar agak berlekuk di bahagian tengah untuk dimasukkan filling..
>> Bentukkan bahagian tepi tart dengan garfu..
>> Ketepikan shell, tak perlu bakar dulu, lepas dah tuang filling baru bakar..

Bahan untuk Filling:
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula kastor
1 cawan air
1 tbs tepung kastard
1 tsp essen vanilla

Cara-cara:
>> Masukkan kesemua bahan filling dan kacau sebati, boleh juga guna blender..
>> Tapis bancuhan filling tadi dan tuang ke dalam acuan tart..
>> Bakar di atas dapur gas (tutup kuali dengan tudung periuk)..
>> Bakar dengan api kecik je selama 30-40 minit..
>> Bila filling bila dah menggelembung/pejal, maknanya dah masak.
** Untuk memudahkan tart dikeluarkan dari kuali, potong dulu satu slice kemudian baru keluarkan tart dari kuali..

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari