pelbagai resepi dari pelbagai negara

KARIPAP SARDIN PEBERET ANAK-AAK

KARIPAP SARDIN PEBERET ANAK-AAK



BAHAN-BAHAN:

Doh:

500gm tepung gandum
2 senduk minyak masak dipanaskan terlebih dahulu
Air secukupnya
Secubit garam

Inti:

1 tin sardin saiz sederhana
1 labu bawang besar | dipotong dadu
3 ulas bawang putih | dicincang halus
3 biji ubi kentang | dipotong dadu
3 sudu makan cili kering kisar
2 sudu besar serbuk kari
Minyak masak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Asingkan tulang ikan sardin dan hancurkan isi ikan dan asingkan kuahnya.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan separuh bawang besar yang sudah dipotong dadu.
3. Bila naik bau, masukkan bahan kisar dan kacau perlahan sehingga naik bau.
4. Masukkan cili kering kisar, kemudian perasakan dengan gara dan gula.
5. Masukkan pula kentang yang sudah dipotong dadu.
6. Masukkan satu cawan air supaya kentang cepat empuk.
7. Apabila kentang empuk, masukkan isi sardin yang sudah dihancurkan diikuti separuh lagi bawang besar tadi.
8. Setelah kering air dan cukup rasa, angkat dan sejukkan.
9. Untuk membuat doh, masukkan tepung ke dalam bekas untuk menguli. Kemudian diikuti minyak masak yang sudah dipanaskan ke dalam tepung gandum.
10. Kacau dengan senduk kayu semasa minyak masih panas.
11. Masukkan sedikit demi sedikit air yang sudah dilarutkan dengan garam tadi sehingga tepung sudah tidak melekit di tangan.
12. Bulat-bulatkan doh, kemudian canai dan masukkan inti dan klim tepinya.
13. Panaskan minyak dan goreng karipap sehingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari