pelbagai resepi dari pelbagai negara

30 RESEPI BERBUKA PUASA~SEMUANYA MENYELERAKAN


30 RESEPI BERBUKA PUASA~SEMUANYA MENYELERAKAN


.
.
1. AYAM MASAK SEMUR BALI
2. ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
3. SINGANG IKAN MERAH
4. AYAM BLACK PEPPER
5. SUP AYAM SIMPLE
6. PARI BAKAR SAMBAL
7. SOTONG SUMBAT KUAH PERCIK
8. DAGING MASAK HITAM
9. IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
10. AYAM SAPIT ISTIMEWA
11. SIAKAP PANGGANG SAMBAL HARUM
12. AYAM GORENG BUTTERMILK
13. AYAM ROS MENAWAN
14. SOTO MADURA
15. IKAN KEMBUNG PINDANG
16. AYAM GORENG SHECZUAN
17. IKAN KEMBUNG PERCIK
18. MAGGI KETAM BEST
19. KARI SOTONG SEDAP
20. IKAN BAWAL STIM HALIA
21. KAMBING MASAK KARI ALA MAGHRIBI
22. AYAM BEREMPAH
23. SOTONG MASAK KICAP MANIS PEDAS
24. TOMYAM PUTIH CAMPUR
25. MEE REBUS TULANG
26. DAGING GORENG KUNYIT
27. SUP KETAM NIPAH
28. SALAD AYAM BEREMPAH
29. KARI IKAN TONGKOL
30. NASI BUKHARI AYAM

_____________________________________________________

1. RESEPI AYAM MASAK SEMUR BALI




.
Bahan:
.
1 ekor ayam potong 14.. goreng jangan garing sangat
2 sudu kerisik
1 cawan santan pekat
1 mangkuk bawang goreng tumbuk lumat
1 cawan kicap
1 cawan cili kisar
5 ulas bawang putih*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
3 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
aji & gula
.
Cara-cara:
.
1.Tumbuk bahan bertanda (*).. tumiskan hingga kekuningan.. masukkan bunga lawang dan kayu manis dan cili kisar.. tumiskan hingga terbit minyak..
.
2. Masukkan pula bawang goreng tumbuk.. santan.. kerisik.. kicap.. aji dan sedikit gula..
.
3. Masukkan ayam dan gaulkan hingga rata..
sedia untuk dihidang..
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Sumber : aidahjune

_____________________________________________________

2. RESEPI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI



.
Bahan-bahannya:
.
1 ekor ikan tenggiri ( apa2 ikan pun boleh)
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 cawan cili kisar (nak pedas boleh lebih)
Garam dan gula secukup rasa
6 biji bawang merah*
1/2 inci kunyit hidup* (serbuk kunyit pon bole)
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*(klo x nak letak pon sdp jugak)
1/2 camca teh jintan putih ( tumbuk halus)-if nk rs lebih kick!
Daun Kesom & Daun Kari secukupnya – tambah utk naikkan bau wangi
.
Cara Penyediaannya:
.
1. Ikan tenggiri disiang, belah-belah ikut saiz yang dikehendaki, dibersihkan dan toskan..
.
2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Gaul rata.
.
3. Tuang air secukupnya dan biar mendidih. Masukkan ikan, kacau perlahan dan tuang jus asam jawa. Bila mendidih, masukkan garam & jintan putih secukup rasa dan sedikit gula. Sesiapa nak guna serbuk perasa pun ok.
.
4. Biar masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan juga ulam-ulaman.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Pustaka Resepi
Sumber : mrspuex
Gambar : potret kasih

_____________________________________________________

3. RESEPI SINGANG IKAN MERAH

.
BAHAN-BAHAN:
.
1 keping ikan merah
2 ulas bawang putih | hiris halus
2 ulas bawang merah | hiris halus
1 batang serai | titik
½ inci halia | hiris
½ inci lengkuas | hiris halus
2 keping asam gelugur
½ sudu teh serbuk kunyit
2 cawan air
Gula dan garam secukupnya
.
CARA MEMASAK:
.
1. Basuh ikan merah sebersihnya. Ketepikan.
.
2. Didihkan dua cawan air di dalam periuk. Masukkan serbuk kunyit, bawang putih dan bawang merah yang telah dihiris.
.
3. Masukkan juga serai yang telah dititik, halia dan lengkuas yang telah dihiris. Masukkan pula ikan dan asam gelugur. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
.
4. Biar mereneh seketika sehingga ikan masak.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Pustaka Resepi
Sumber : rasa

_____________________________________________________

4. RESEPI AYAM BLACK PEPPER

.
Bahan-Bahan:
.
5 ketul ayam
6 ulas bawang merah – ditumbuk
2 ulas bawang putih – ditumbuk
1 inci halia – dihiris
1 sudu kecil lada hitam
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
beberapa biji cili padi – jika suka
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung – dibancuh dengan sedikit air
Garam dan gula
Minyak masak untuk menumis
.
Bahan Perap –
.
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
.
Cara Memasak:
.
1. Perap ayam selama 30 minit. Kemudian goreng atau panggang sehingga masak.
.
2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sehingga naik bau.
.
4. Masukkan ayam dan gaul hingga sekata.
.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Pustaka Resepi
Sumber : resepibonda

_____________________________________________________

5. RESEPI SUP AYAM SIMPLE

.
Bahan-bahannya:
.
1/2 ekor ayam
3 biji kentang - belah 4
2 biji tomato - belah 4
1 sup bunjut adabi
1 biji bawang besar - hiris nipis
3 ulas bawang putih - hiris nipis
1 inci halia - hiris halus
1 pokok daun sup - cincang kasar
Bawang goreng secukupnya - tabur atas sup
Air secukupnya
.
Cara Memasaknya:
.
1. Masukkan semua bahan kecuali daun sup dan tomato ke dalam periuk dan didihkan di atas api.
.
2. Bila sudah mendidih, masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Kacau rata.
.
3. Teruskan proses memasak menggunakan api sederhana perlahan sehingga ayam dan ubi kentang empuk.
.
4. Masukkan daun sup dan tomato, kacau rata. Tutup api.
.
5. Sedia untuk dihidangkan.
.
Selamat mencuba aneka koleksi resepi sup yang lazat dan mudah di atas. Memasak taklah susah tetapi memerlukan passion. Barulah boleh timbul rasa lazat tu..hihi..
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like :Pustaka Resepi
Sumber : aynorablogs

_____________________________________________________

6. RESEPI PARI BAKAR SAMBAL
.
Bahan-Bahan:
.
Ikan Bakar –
.
15 btg cili kering ( atau lebih ) potong & rendam
3 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 cm belacan
1 biji tomato
Kisar semua bahan hingga halus
1/2 kilo ikan pari cuci kemudian salut ngan asam jawa tanpa air. Ada orang rendam 5 minit dalam air kapur utk hilangkan hancing.
Bila hendak guna ikan pari dicuci bersih
beberapa helai daun pisang
3 biji atau lebih limau kasturi
( utk perah atas ikan )
Daun ketumbar ( racik kasar )
Garam
.
Bahan Pencicah (Sambal Kicap):
.
Cili padi 5-10 tangkai – Ikut selera
5 ulas bawang putih
1 sudu gula pasir
1 sudu gula merah
Garam secukuprasa
Serbuk Perasa – Jika suka
Sedikit jus limau
.
Cara Membuat:
.
Ikan Bakar –
.
1. Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik minyak. Gaul rata jangan sampai hangus.
.
2. Masukkan garam dan perasa. Bila dah garing, angkat dan ketepikan.
.
3. Alas daun pisang diatas alat pembakar. Letak sedikit sambal kemudian letak ikan. tutup ikan dengan sambal skali lagi. Bakar ikan hingga masak.
.
4. Perahkan limau dan taburkan daun ketumbar bila hendak hidangkan. Sedap dicicah dengan sambal kicap.
.
Sambal Kicap –
.
1. Goreng terlebih dahulu cili padi bersama bawang putih tersebut sehingga kulit cili padi nampak agak masak sedikit dan bawang putih nampak kekuningan.
.
2. Tumbuk cili padi, bawang putih tadi bersama gula pasir dan gula merah, garam dan perasa. Bila sudah siap ditumbuk, bolehlah tambahkan kicap manis dan sedikit jus limau. Sedia untuk dihidang.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Pustaka Resepi
Sumber : resepibonda

_____________________________________________________

7. RESEPI SOTONG SUMBAT KUAH PERCIK
.
Bahan – bahan :
.
1 kg sotong
1 biji lobak merah
2 biji kentang (saiz besar)
2 batang serai
2 keping asam
1 keping gula melaka
3 sudu besar gula putih
1 cawan santan pekat
sedikit minyak untuk menumis
sedikit garam
.
Bahan-bahan kisar :
.
30 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
6 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit
.
Cara membuat:
.
1.Rebus kentang sampai lembut (lenyek jika sudah lembut)
.
2.Lobak merah dipotong dadu dan digaul bersama kentang yang telah dilenyek.
.
3.Sumbat dalam sotong dan ketepikan
.
4.Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi
.
5.Masukkan santan , serai , asam keping , gula merah , gula putih , garam , dan kacau sehingga sebati
.
6.masak sampai kuah pekat
.
7.Masukkan sotong dan kacau sehingga sebati
.
8.Masak lebih kurang dalam 10 minit atau sampai sotong masak
.
9.Siap untuk dihidangkan
.
P/S : Resepi Sotong Sumbat Kuah Percik ini lebih enak jika dimakan bersama nasi impit ataupun nasi putih . Lebih sedap jika diperbanyakkan kuahnya.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : dapurmalaysia

_____________________________________________________

8. RESEPI DAGING MASAK HITAM
.
Bahan-bahannya:
.
1 kilo daging segar
1 1/2 sudu jem strawberi
1 1/2 sudu mentega kacang halus (peanut butter)
5 sudu minyak sapi + 2 sudu minyak masak biasa
5 sudu kicap masin
5 sudu kicap manis Saus ABC
3 sudu kicap pekat
3 kuntum bunga lawang
4 bj buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 laras besar kulit kayu manis
2 helai daun pandan
1/2 keping asam gelugur
air secukupnya
garam dan gula secukupnya
.
Bahan untuk dikisar:
.
1 batang lobak merah
2 genggam kismis hitam
3 labu sederhana besar bawang merah
4 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
.
Cara penyediannya:
.
Potong daging saiz sederhana dan bersihkan
.
Perap daging dengan bahan kisar yang telah dibahagi dua, kicap masin, kicap manis ABC dan kicap pekat selama 15 minit.
.
Masukkan sekali jem strawberi dan mentega kacang. Gaul sebati.
.
Cairkan minyak sapi yg dicampur minyak masak tadi.
.
Tumis rempah ratus, dan separuh lagi bahan kisar dan daun pandan dalam kuali. Tumis hingga garing.
.
Masukkan daging yang sudah diperap tadi dan masukkan sedikit air untuk empukkan daging.
.
Biarkan daging masak dengan api sederhana kecil hingga sedikit kering.
.
Perisakan dengan garam dan gula secukupnya. Bila daging mula empuk, masukkan asam gelugur.
.
Masak lagi hingga daging betul-betul empuk.
Jika kurang empuk masukkan sedikit air lagi dan keringkan hingga empuk.
.
Padam api bila daging sudah masak..
Tips: Potong daging mengikut urat yang betul jika mahu daging cepat empuk dan tidak liat:)
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : Raden Galuh

_____________________________________________________

9. RESEPI IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
.
Bahan-bahan:
.
1 ekor ikan patin disiang , cuci dgn tepung dan asam jawa (gunakan limau untuk hilangkan bau hanyir dengan lebih pantas)
20 biji cili api (ikut tahap kepedasan)
kunyit hidup 2 inci
tempoyak ikut kepekatan
daun kesum
2 batang bunga kantan
.
Cara Membuat:
.
1.Tumbuk cili api dan kunyit.
.
2.Bila hancur masukkan tempoyak dalam lesung biar sebati dgn cili lalu dilumur pada ikan dan diperap sebentar biar sebati.
.
3.Masukkan ikan di dalam periuk kemudian masukkan air dan letakkan atas diatas api.
.
4.Masak hingga mendidih .
.
5.Masukkan garam , bunga kantan dan daun kesum.Masak sehingga mendidih.
.
6.Sedia untuk dihidang.
.
P/s :Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak memang sedap jika dimakan bersama nasi panas.Untuk sesiapa yang sukakan tempoyak boleh ditambah tempoyak sebelum dihidang.Lebih enak jika dihidang bersama teo ais .
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : dapurmalaysia

_____________________________________________________

10. RESEPI AYAM SAPIT ISTIMEWA
.
Bahan-bahannya:
.
1 ekor ayam di potong 12 Atau 5 Keping Peha Ayam
3 biji buah keras - ditumbuk halus
4 cm (1.5 inch) lengkuas - dikisar
4 cm (1.5 inch) halia - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
2 sudu besar cili kisar
2 batang serai - di titik
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk ketumbar (coriander)-
1/2 sudu teh serbuk jintan manis (fennel)
1/2 sudu teh serbuk jintan putih (cumin)
Bahan-bahan di atas digaulkan pada ayam dan perapkan dalam 1/2 atau 1 jam
.
100ml krim santan
6 helai daun limau purut
Garam & Gula secukup rasa
Rempah 4 sekawan (buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan kayu manis)
Minyak masak untuk menumis
.
Cara penyediaanya:
.
Rempahkan ayam dengan serbuk2 rempah kunyit, ketumbar, jintan manis & putih, perapkan dalam setengah atau satu jam.
.
Panaskan minyak di kuali, letakan serai nya, bahan rencah2 yang di kisar.
Goreng hingga ia wangi.
.
Letakan 1 cawan air dan letakan daun limau purut.
.
Letakan ayam yang sudah di perap, bersama garam dan gula secukup rasa.
.
Masak hingga ayam nya masak dan biarkan kuah nya pekat sedikit.
.
Letakan krim santan pada kuahnya, gaulkan rata2.
.
Bila ayam sudah masak, angkat ayam2 nya.
.
Goreng ayam di kuali tanpa minyak, golek2kan supaya ada bekas tanda2 bakar.
.
Boleh di letakan di ketuhar (api atas 170C atau panggang di atas bara arang).
.
Bila disajikan tuangkan kuah di atas ayam nya.
.
Sesuai di sajikan dengan lontong, ketupat atau nasi putih bersama hidangan juadah lain.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : Rozita Hassan

_____________________________________________________

11. RESEPI IKAN SIAKAP PANGGANG SAMBAL HARUM
.
Bahan2nya:
.
1 ekor ikan siakap segar, di bersihkan dan di toskan.
3 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang putih - dikisar
2 labu bawang besar - dikisar
1 batang serai - dikisar
Bahan2 di atas di kisar hingga halus

Garam & Gula secukup rasa
4 helai daun limau purut
Daun pisang & aluminium foil untuk membalut ikan
Minyak untuk menumis
.
Cara2nya:
.
Panaskan minyak dikuali, letakan bahan2 yang di kisar, goreng bersama daun limau purut.
.
Bila bau sambal mula bangkit letakan garam dan gula secukup rasa.
.
Bila sambal mula pekat tutup api. Tepikan sebentar.
.
Bentangkan daun pisang, letakan ikan siakap di tengah daun pisang, letakan sambal nya di atas ikan siakap.
.
Letakan sambal di perut ikan siakap.
.
Sapukan rata2 sambal tadi diseluruh ikan siakap.
.
Kemudian balutkan ikan dengan daun pisang rapi2 dan bungkus pula dengan aluminum foil.
.
Panaskan oven pada suhu 160C. Letakan bungkusan di tengah oven biarkan ia masak selama 15mins.
.
Sesudah itu buka bungkusan nya dan panggang ikan nya selama 5 mins di api atas atau grill pada suhu 180C.
.
Sajikan panas2 bersama juadah lain untuk berbuka.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : fb

_____________________________________________________

12. RESEPI AYAM GORENG BUTTERMILK
.
Resepi Ayam Goreng Buttermilk
.
Bahan-Bahan:
.
1 ketul Dada Ayam – potong kiub kecil
1 biji Telur (Putih sahaja)
1/2 cwn Tepung Kentucky
2 sb Butter
1 ulas Bawang Putih – cincang
2 Tangkai Daun Kari
3 biji Cili Padi
1/2 cwn Susu Cair (kurangkan/tambah ikut keperluan kepekatan)
Garam & Serbuk Lada
.
Cara Memasak:
.
1. Perapkan ayam dengan garam, serbuk lada dan putih telur selama 5-10 minit.
.
2. Golekkan ayam yang telah diperap ke dalam tepung Kentucky dan goreng sehingga masak dan garing.
.
3 Cairkan butter dan tumis bawang putih, daun kari serta cili padi sehingga wangi.
.
4. Masukkan susu sedikit demi sedikit, tambah garam & lada, kacau sehingga menjadi pekat.
.
5. Tuangkan kuah ke atas ayam goreng dan bolehlah dihidangkan dengan nasi putih.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : resepibonda

_____________________________________________________

13. RESEPI AYAM ROS MENAWAN
.
Bahan-Bahannya:
.
1 ekor ayam, potong 12
Sedikit kunyit, untuk goreng ayam
Sedikit garam, untuk goreng ayam
1 helai daun pandan, dicarik dan simpul
1 batang serai, dititik
2 senduk minyak masak
1 biji bawang besar, hiris memanjang
1/2 tin(225g) sup tomato
3 sudu besar tomato puri
1/2 tin susu cair
100 gram santan pekat
Daun pudina
.
Bahan untuk rempah tumis:
.
2 senduk besar minyak masak
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji pelaga
5 kuntum bunga cengkih
.
Bahan dibancuh menjadi pes:
.
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil kas kas
1 sudu kecil garam masala
1 sudu besar serbuk cili
.
Bahan Kisar A:
.
1 labu bawang besar
1 inci halia
5 ulas bawang putih
.
Bahan Kisar B:
.
15 tangkai cili kering1
1 batang karot
1 biji tomato
.
Bahan Kisar C:
.
100 gram badan, direndam air panas dan dikisar halus
.
Cara Penyediaanya:
.
Gaulkan ayam bersama garam dan serbuk kunyit kemudian goreng ayam sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
.
Panaskan minyak masak dan tumis bahan rempah tumis, serai, daun pandan dan bawang besar.
.
Tumis sehingga bawang kekuningan dan naik bau.
.
Masukkan bahan kisar A, tumis sehingga naik bau dan kemudian masukkan pula bahan kisar B dan diikuti bahan kisar C.
.
Masukkan tomato sup, tomato puri dan susu cair. Masak di atas api perlahan dan kacau supaya tidak hangus di bawah.
.
Masukkan pula bahan yang dibancuh menjadi pes. Kacau sehingga bahan-bahan dan rempah masak sehingga pecah minyak.
.
Apabila pecah minyak, masukkan ayam goreng dan biarkan masak di atas api perlahan selama 15-20 minit.
.
Kemudian masukkan santan pekat dan masak sehingga kuah menjadi pekat dan berkilat.
.
Tambahkan sedikit air jika kuah terlalu pekat.
.
Angkat dan tabur dengan daun pudina dan bawang goreng.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : Che' Nom

_____________________________________________________

14. RESEPI SOTO MADURA
.
Bahan-bahannya:
.
6 ketul dada ayam ~ di lumur garam dan kunyit kemudian di goreng
4 ketul kepak ayam
1 biji kelapa ~ diambil santannya atau boleh guna 1 kotak santan KARA
1 sudu besar kerisik kelapa
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 sudu besar rempah SOTO
6 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
1 inci kunyit hidup ~ dikisar
2 inci halia ~ dikisar
1 inci lengkuas ~ dikisar
1 inc kunyit hidup ~ dikisar
4 tangkai cili kering ~ dikisar
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
1 kiub ayam
.
Cara penyediaanya:
.
Dada ayam di lumur dengan garam dan kunyit, kemudian di goreng
.
Setelah sejuk sedikit di siat-siat halus. Larikan 1 ketul dada ayam untuk di jadikan begedil ayam.
.
Dalam periuk, pijarkan minyak, kemudian tumiskan rempah tumis, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum
.
Kemudian, masukkan bahan yang di kisar dan 2 batang serai yang di titik
.
Masak hingga garing, pastikan memasaknya hingga garing untuk menghilangkan bau maung nanti.
.
Bila dah garing, masukkan rempah soto dan tumis lagi hingga terbit minyak.
.
Tumis ni biar lama sedikit. Jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
.
Rencah soto ni nak kena masak hingga betul-betul garing.
.
Setelah garing dan terbit minyak, masukkan air secukupnya.
.
Kemudian masukkan kepak ayam dan kiub ayam.
.
Masak hingga ayam empuk dan kuah mendidih
.
Kemudian masukkan santan dan kerisik
.
Masak lagi hingga kuah mendidih sekali lagi
.
Perasakan dengan garam
.
Bila kuah dah sempurna bolehlah dighidangkan bersama bahan-bahan yang di makan bersama SOTO ni tadi.
.
Bahan yang di makan bersama SOTO
.
Sambal kicap
Taugeh
Nasi impit secukupnya
Kacang goreng
Daun sup dan daun bawang ~ dihgiris halus
Bawang goreng
Begedil ayam atau daging
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : Azlita

_____________________________________________________

15. RESEPI IKAN KEMBUNG PINDANG
.
Bahan-bahan:
.
4 ekor Ikan Kembong/Ikan Kerisi/Ikan selayang
1 in Kunyit hidup - blend
2 btg serai - diketuk
5 Biji Bawang merah - blend
1 biji bawang besar - blend
1 biji bawang putih- blend
sedikit halia - diblend
Cili api - nak blend sekali pun bole nak letak sebiji2 jer pun boleh
pati asam jawa
garam dan gula secukup rasa
2 cawan air
.
Cara membuatnya:
.
1. Masukkan bahan2 yg diblend bersama 2 cawan air, serai, asam jawa dan perasakan dgn garam gula biar kan mendidih.

2. Masukkan bendi hingga lembut kemudian masukkan ikan.

3. Akhir sekali letak lah tomato.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : blogresepimasakan

_____________________________________________________

16. RESEPI AYAM GORENG SHECZUAN
.
Bahan-bahannya:
.
2 keping peha ayam tanpa tulang (di potong ketul2)
3 sudu besar tepung beras
1 inci halia dihiris tipis
2 ulas bawang putih dihiris
1 biji bawang besar di potong dadu2 kecil
1 sudu teh serbuk jintan putih (Cumin)
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap manis
Garam dan gula secukup rasa
1 biji capsicum di potong dadu2
2 bunga lawang
7 batang cili kering di potong kasar
Minyak Masak untuk menumis
3 sudu besar kacang gajus di goreng
Daun bawang hiris sebagai khiasan
Bawang merah goreng
(Gaulkan ayam dengan garam, lada hitam dan serbuk jintan putih bersama tepung - perap selama 1/2 jam)
.
Cara penyediannya:
.
Panaskan minyak di kuali, letakkan bawang besar, halia, bawang putih dan cili kering.
.
Tumis hingga ia lembut dan bangkit bau nya.
Letakkan bunga lawang. Kemudian masukkan ayam yang sudah diperap.
.
Goreng kesemua bahan2nya supaya sebati.
.
Letakan sos tiram, sos tomato dan kicap.
.
Letakkan garam dan gula secukup rasa.
.
Letakkan capsicum dan kacang gajus sedikit dan gaulkan lagi.
.
Sajikan panas2 bersama daun bawang dan gajus goreng dengan taburan bawang merah goreng.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : Elani Ab Kadir

_____________________________________________________

17. RESEPI IKAN KEMBUNG PERCIK
.
Bahan-Bahan:
.
5-6 ekor ikan kembung
4 cawan santan
7 ulas bawang merah – dikisar
1 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
Sedikit kunyit hidup – dikisar
2 sudu besar cili kisar
1/2 sudu kecil belacan
1 sudu kecil asam jawa
3 batang serai – diketuk
1 sudu kecil halba
Garam dan gula
Kunyit dan garam – untuk dilumur pada ikan
.
Cara Memasak:
.
1. Panggang atau bakar ikan yang telah dilumur dengan kunyit dan garam sehingga masak.
.
2. Panaskan periuk atau kuali (tanpa minyak), kemudian masukkan santan, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, cili kisar, belacan, asam jawa dan serai. Kacau sehingga sekata.
.
3. Apabila mendidih, masukkan halba. Masak sehingga kuah menjadi pekat.
.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
.
5. Apabila siap, curahkan kuah percik ke atas ikan.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : resepibonda

_____________________________________________________

18. RESEPI MAGGI KETAM BEST
.
Bahan-Bahan:
.
1 paket mi segera perisa kari, asingkan perencahnya
1 pelepah sawi putih, siang berasingan batang dan daun
1 butir telur
1 ekor ketam bunga, cuci bersih
1 sudu besar sambal tumis
½ sudu besar sos cili
¼ sudu teh serbuk lada hitam
2 ulas bawang merah – dihiris
1 ulas bawang putih – cincang halus
1 hirisan nipis halia
Air secukupnya (anggaran 3 cawan)
Hirisan daun sup }
Hirisan cili merah } untuk
Limau kasturi, belah 2 }hiasan
Sebiji tomato ceri, dibelah 4 }
.
Cara Memasak:
.
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan halia hingga harum.
.
2. Tambah sos cili, kacau rata dan tuang air, biar mendidih. Masukkan ketam dan masak hingga ketam berubah warna. Angkat ketam tadi dan ketepikan.
.
3. Masukkan telur dan kecilkan api, masak hingga telur mengeras. Tambah batang sawi dan mi maggi, kacau perlahan dan masak hingga mi lembut.
.
4. Masukkan serbuk lada hitam dan daun sawi, kacau rata dan masak sekejap. Jika suka kuah lebih, boleh tambah sedikit lagi air.
.
5. Tuang mi segera ke dalam mangkuk yang sesuai, letakkan ketam tadi atasnya, tabur dengan hirisan daun sup dan cili merah. Letak limau kasturi dan hidangkan segera.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : resepibonda

_____________________________________________________

19. RESEPI KARI SOTONG SEDAP
.
Ditulis oleh : Che' Nom
Masa Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit

Bahan-Bahan:

8-10 ekor sotong, anggaran
1 senduk minyak masak
2 1/2 sudu besar rempah kari udang atau ikan
1 sudu besar serbuk cili
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
6 batang sayur bendi
1 biji tomato, belah 4
3 sudu besar pati asam jawa
garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk tumbuk halus:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan untuk rempah tumis
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 sudu kecil halba campur
1 tangkai daun kari

Cara Penyediaan:

Panaskan minyak di dalam periuk. Masukkan bahan rempah tumis dan diikuti bahan tumbuk halus. Masak sehingga kekuningan dan naik bau.

Masukkan bancuhan pes rempah dan serbuk cili dan kacau sehingga warna rempah menjadi sedikit gelap dan pecah minyak.

Tambah sedikit air jika rempah terlalu kering supaya tidak hangus.

Masukkan sotong, pati asam jawa dan kacau beberapa minit. Masukkan santan cair dan masak sehingga mendidih.

Masukkan pula santan pekat, bendi dan tomato. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Apabila mendidih, angkat dan hidangkan.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : iresepi

_____________________________________________________

20. RESEPI IKAN BAWAL STIM HALIA
.
BAHAN-BAHAN:
.
1 ekor ikan bawal | dibersihkan
4 ulas bawang putih | dicincang halus
1 inci halia muda| dihiris halus
½ biji mangga muda | dihiris halus
1 biji cili merah | dihiris memanjang
2 sudu makan kicap masin
2 sudu makan sos tiram
1 batang serai | dihiris halus
.
CARA MEMASAK:
.
1. Perap ikan bersama bawang putih, kicap masin dan sos tiram.
.
2. Letakkan ikan di dalam pinggan dan taburkan hirisan halia, hirisan mangga dan serai.
.
3. Kukus ikan sehingga masak. Angkat dan sedia dihidangkan.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : rasa

_____________________________________________________

21. RESEPI KAMBING MASAK KARI ALA MAGHRIBI
.
2 kilo ayam belanda/kambing/daging/tulang
250 - 300 gm rempah kari
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1/2 kg tomato cincang
5 biji bawang besar
3 labu bawang putih
2 inci halia
200 gm daun pudina
200 gm daun ketumbar
200 gm daun sup
200 ml susu cair
50 ml madu
1/2 ketul gula melaka (yang bulat macam balak tu...hehehe)
Garam secukup rasa.
.
Cara masak:
.
Blender bawang, bawang putih, halia hingga halus.

Tumiskan dengan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.

Masukkan rempah tumis lagi hingga pecah
minyak.

Masukkan daging. Kacau hingga sebati dalam dua tiga minit.

Masukkan tomato. Kecilkan api. Sentiasa kacau supaya tidak berkerak.

Masukkan garam, madu dan gula melaka. Kacau lagi.

Masukkan daun pudina dan ketumbar.

Masak hingga daging empuk.

Lima minit sebelum tutup api masukkan susu dan didihkan sebentar.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : kongsiresepi

_____________________________________________________

22. RESEPI AYAM BEREMPAH
.
Bahan-Bahan:
.
1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
.
**ditumbuk atau dikisar kering
.
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa
.
Cara Memasak:
.
1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.
.
3. Ayam yang telah siap didaul dgn bahan kisar dan daun kari.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : resepibonda

_____________________________________________________

23. RESEPI SOTONG MASAK KICAP MANIS PEDAS
.
Bahan-bahan:
.
500 gram sotong - bersihkan dan potong ikut suka
4 sudu makan kicap manis ABC
1 sudu makan sos tiram
1/2 sudu teh lada hitam - tumbuk
1 labu bawang besar - hiris kasar
1 sudu teh tepung jagung - bancuh dengan 60 ml air
4 sudu minyak
.
Bahan kisar:
.
5 biji cili merah
7 biji cili padi -(pilihan)
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 biji tomato masak / merah - belah 2
2 sudu makan udang kering
.
Cara:
.
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.

2. Masukkan bawang besar bersama sotong. Masak seketika antara 3-4 minit.

3. Tambahkan sos tiram, kicap manis ABC dan lada hitam.

4. Gaul sebati dan pekatkan kuah dengan bancuhan air tepung jagung.

5. Gaul sekali lagi dan padamkan api dapur.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : salamisimon1

_____________________________________________________

24. RESEPI TOMYAM PUTIH CAMPUR
.
Bahan-Bahan:
.
1/2 ekor ayam saiz kecil – dicincang kasar
5 batang serai dititik
3 biji bawang besar dipotong 8
3 ulas bawang putih diketuk
11/2 inci lengkuas diketuk
cili padi dititik – kuantiti ikut suka
jus limau nipis semasam rasa
5 helai daun limau purut disiat
1 liter air rebusan ayam
sedikit sotong basah
sedikit udang basah
2 paket cendawan tiram – disiat
1 paket putik jagung – dipotong ikut suka
1 batang lobak merah – dipotong ikut suka
1 genggam brokoli – dipotong
1 genggam bunga kobis – dipotong
2 biji tomato saiz besar – potong baji
sedikit daun ketumbar – dihiris
garam dan gula secukupnya
sedikit perasa
.
Cara Memasak:
.
1. Rebus ayam bersama bawang besar, bawang putih, cili api, serai, lengkuas bersama air rebusan ayam secukupnya.
.
2. Apabila kuah mendidih dan ayam mulai empuk, tambahkan dengan sotong dan udang. Masukkan daun limau purut dan jus limau nipis secukupnya.
.
3. Masukkan brokoli, putik jagung, lobak dan kubis bunga.
.
4. Apabila sayuran agak layu masukkan cendawan tiram dan tomato.
.
5. Masukkan garam, perasa dan gula secukup rasa.
.
6. Biarkan seketika di atas api bolehlah dihidangkan panas-panas bersama hirisan daun ketumbar.
.
Tips: untuk mendapatkan lebih kuah tomyam bolehlah dicampur dengan air biasa semasa memasaknya.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : resepibonda

_____________________________________________________

25. RESEPI MEE REBUS TULANG
.
Bahan-Bahan:

Bahan Untuk Sup/Kuah –

Tulang Lembu secukupnya
1 bungkus rempah sup bunjut
5 ulas bawang di hiris
1 halia – diketuk
1 inc kunyit – diketuk
1 inc lengkuas – diketuk
2 batang serai – diketuk
1 kiub daging
Garam secukup rasa

Bahan Rencah –

3 biji ubi keledek saiz sederhana – di rebus dan dikisar bersama air rebusan keledek tadi.
10 biji bawang kecil – dikisar
2 biji bawang besar – dikisar
5 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
1 inc kunyit hidup – dikisar
30 tangkai cili kering – dikisar
3 sudu besar rempah kari daging
3 sudu besar udang kering – direndam lembut dan dikisar
1 cawan air asam jawa
1 kiub daging
1 buku gula melaka
1 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa
.
Cara Memasak:
.
Cara Memasak Sup/Kuah –
.
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dengan air yang secukupnya untuk merebus daging.
.
2. Rebus tulang hingga daging empuk.
.
Cara Memasak Rencah –
.
1. Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, dan cili kering hingga garing dan naik bau.
.
2. Masukkan rempah kari dan udang kering dan tumis lagi hingga jadi rencah. Masukkan keledek dan biarkan ia merenih.
.
3. Masukkan gula melaka, kiub daging, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan biar kuah benar-benar masak.
.
4. Kemudian barulah masukkan sup tulang tadi. Hanya air rebusan tulang sahaja, bahan sup bunjut, serai halia lengkuas dan kunyit tadi jangan masukkan.
.
5. Akhir sekali masukkan tulang dan santan. Biar kuah masak sempurna dan sedikit pekat.
.
6. Boleh dihidangkan bersama mee bila sudah masak.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : resepibonda

_____________________________________________________

26. RESEPI DAGING GORENG KUNYIT
.
Bahan­-Bahan:
.
600 gm daging
2 – 3 inci kunyit hidup – ditumbuk
1­2 sudu besar serbuk kunyit
2 inci halia – hiris nipis
3 ulas bawang putih – hiris nipis
2 ulas bawang besar
Kacang panjang atau kacang buncis (jika suka)
Lobak merah
Cili merah – hiris nipis
Minyak secukupnya
Garam
.
Cara Memasak:
.
1. Daging dihiris nipis. Gaul dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya.
.
2. Masukkan daging, halia, bawang putih dan kunyit hidup yang ditumbuk ke dalam kuali dalam dan masukkan sedikit air sehingga paras daging.
.
3. Rebus sehingga daging lembut sepenuhnya. Tambah air jika air kering. Bila daging dah lembut biar sehingga air kering dan jangan tambah air lagi.
.
4. Dah kering airnya, tuang sedikit minyak dalam kuali dan buka api. Goreng daging seketika dengan minyak tu. Masukkan garam jika perlu.
.
5. Akhir sekali masukkan sayur kacang, lobak merah, bawang besar dan cili potong. Biar sehingga layu dan siap untuk dihidangkan.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : resepibonda

_____________________________________________________

27. RESEPI SUP KETAM NIPAH
.
Bahan-bahan:
.
Ketam nipah (dibersihkan)
1/2 inci halia (dikisar/diketuk)
2 ulas bawang putih (dikisar)
2 ulas bawang merah (dikisar)
1/2 bawang besar (dihiris)
Sedikit lada putih (dikisar-tak letak pun tak mengapa)
Sedikit daun sup dan daun bawang (dihiris)
Sedikit bawang goreng
Sedikit minyak untuk menumis
Air secukupnya untuk kuah
Garam dan serbuk perasa secukupnya
.
Cara-cara:
.
Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
.
Tumiskan semua bahan kisar sehingga garing.
.
Kemudian masukkan air biarkan memdidih seketika.
.
Masukkan pula ketam yang sudah dibersihkan.
.
Kemudian tambahkan air lagi sehingga ketam-ketam tu tenggelam. (kuah boleh diperlebihkan untuk dihirup).
.
Kemudian masukkan garam dan sedikit serbuk perasa dan biarkan mendidih dan biarkan kulit ketam bertukar warna menjadi kemerahan sehingga masak menyeluruh. Bila dah masak boleh la padamkan api.
.
Semasa dihidang, taburkan dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : rawangpost

_____________________________________________________

28. RESEPI SALAD AYAM BEREMPAH
.
Bahan-Bahan:
.
3 ketul bahagian isi ayam dipotong dadu
1 sudu besar rempah kari ayam
sedikit herba rosemary
daun salad segar – basuh dan tos
Buahan – anggur hitam, epal atau buahan lain
1 biji limau nipis – ambil air perahannya garam secukupnya
minyak untuk menggoreng
3 sudu besar mayonis
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam masala
daun ketumbar untuk hiasan
.
Cara Membuat:
.
1. Ayam yang telah dibersihkan diletakkan dalam mangkuk dan ditaburkan sedikit rempah kari dan secubit garam serta herba rosemary.
.
2. Gaulkan ayam hingga sebati dan balutkan mangkuk tadi dengan plastik wrap lalu sejukkan dalam peti sejuk.
.
3. Sementara itu, potong buah anggur, epal secara menipis dan masukkan dalam mangkuk.Taburkan sedikit garam serta perahan air limau nipis.
.
4. Balutkan juga dengan mangkuk tadi dengan plastik wrap dan masukkan dalam peti sejuk.
.
5. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak. Keluarkan ayam yang telah disejukkan tadi. Masukkan dalam kuali, goreng hingga ayam keperangan. Angkat dan toskan.
.
6. Sementara itu, buat sos salad. Masukkan mayonis, serbuk lada hitam serta sedikit serbuk kunyit dalam mangkuk, kacau hingga sebati.
.
7. Sediakan daun salad dalam pinggan besar, masukkan ayam beserta sedikit garam masala dan tuangkan sos salad ke atasnya.
.
8. Hiaskan dengan daun ketumbar. Siap untuk dihidangkan.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : resepibonda

_____________________________________________________

29. RESEPI KARI IKAN TONGKOL
.
Bahan-Bahan:
.
1 ekor ikan tongkol – bersihkan dan dipotong-potong
5 biji bendi – dipotong pangkal dan hujung
1 bji terung bulat – potong baji
1 biji tomato – potong baji
2 biji bawang merah – tumbuk
1 ulas bawang putih – tumbuk
1 cm halia – tumbuk
2 sudu makan cili giling
1 pkt kecil serbuk kari
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan air
2 cawan santan pekat
minyak secukupnya
gula dan garam secukup rasa
sedikit daun kari
.
Cara Memasak:
.
1. Tumiskan bahan tumbuk. Bila dah kekuningan masukkan cili giling. Tumis sampai agak garing. Masukkan air asam jawa. Masukkan serbuk kari sekali. Tumis bahan-bahan sampai garing.
.
2. Masukkan 1 cawan air dan 1 cawan santan. Masukkan juga terung dan bendi serta ikan tongkol. Masak sampai mendidih.
.
3. Masukkan 1 cawan santan lagi. Perasakan juga dengan garam dan gula. Biarkan mendidih sekali lagi dan masukkan tomato sekejap. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
.
Jum Like : Aneka Resepi Masakan
Sumber : resepibonda

_____________________________________________________

30. RESEPI NASI BUKHARI AYAM
.
Bahan-Bahan: ( 4 – 5 orang )
.
Bahan A – (tumis)
.
1 ulas bawang putih – dihiris
2 ulas bawang merah – dihiris
1 inci halia – dihiris
3-5 biji buah pelaga
3-5 biji bunga cengkih
2-3 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
2 sudu rempah bukhari -dibancuh dengan sedikit air
2 sudu minyak sapi untuk menumis
.
Bahan B – (bahan-bahan lain)
.
1/2 cawan susu cair
1 biji tomato dipotong dadu
1/2 ekor ayam dipotong kecil dibuat stok dengan 3 cawan air
2 cawan beras basmathi/biasa – dibersihkan dan ditoskan
1 batang daun ketumbar – dihiris halus
secubit garam
sedikit gula
.
Cara Memasak:
.
1. Tumis semua bahan tumis hingga naik bau ( Gunakan periuk nasi kalau boleh ).
.
2. Masukkan rempah bukhari yang telah dibancuh dengan sedikit air dan tumis lagi hingga pecah minyak.
.
3. Masukkan ayam bersama stoknya sekali serta masukkan lain-lain bahan iaitu susu cair, tomato yang dipotong dadu dan daun ketumbar.
.
4. Masukkan beras, perasakan dengan garam dan gula. Tutup periuk dan masak nasi seperti biasa.
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari