pelbagai resepi dari pelbagai negara

Kaswi Goyang Yang Mudah di Buat

Kaswi goyang Yang Mudah di Buat

1cawan gula merah*
1cawan gula putih.*
5cawan air*
Daun pandan*
Bahan bertanda...* dimasak..sejukkan.. Gula tu masti elok hancur baru kaswi kita elok masak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung ubi
1sudu besar air kapur
Sementara tu panaskan kukus.. Biar betul menggelegak
Campurkan bahan tepung dengan air gula.. Saya blender semua supaya tepung elok kembang...
pastu curah dalam loyang..10x10 Rehatkn kejap smntara kukus panas... 
Bila kukus dah panas bolehla kukus kuih.. Sebelum masukkan dalam kukusn kacau2 dulu adunan tu.. 

Ok.. Ready.. 
Kukus sampai masak.. Dalam 30-40mnit je.. Dah siap 5mnit terakhir tu buka tutup kukusan... Jangan tutup api.. Biar bahgian atas tu kering.. Dah kering uttup api sejukkan...
Bolehla makan mcm tu  saje atau ngan kelapa parut
*kelapa parut pun kukus sekejap.. Supaya  tak basi..
Resepi ni sye cuba dr resepi yg kk JJ Pau Mawar post.

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari