Resepi Kuah Bakso Original
Semenjak pandai buat kuah bakso yang ori ni.rajin buat untuk makan sendiri je.
Resepi kuah saya mudah je.
Bawang putih banyak2
Halia 1inci
Batang dari daun sup tu
Lada putih di blend halus
Dan di tumis
Bawang putih banyak2
Halia 1inci
Batang dari daun sup tu
Lada putih di blend halus
Dan di tumis
Bawang merah di hiris nipis
Daun sup di potong macam biasa
Tumis bawang merah guna kuali yang berlainan.tumis hinga kekuningan
Angkat n masuk kan kedalam tumisan bawang putih tadi apa bila bawang putih tu dh sedia nk di angkat n dh masak.
Daun sup di potong macam biasa
Tumis bawang merah guna kuali yang berlainan.tumis hinga kekuningan
Angkat n masuk kan kedalam tumisan bawang putih tadi apa bila bawang putih tu dh sedia nk di angkat n dh masak.
Masukkn bawang goreng n daun sup tu dlm kuali tumisan bawang putih.bagi garam sikit masako perisa daging dn kacau2 sehinga sebati tutup api.
Air yg kita rebus tu pastikan ada tulang daging kalau suka banyak boleh kalau x pn pastikan ada 3ketul tulang lembu atau daging sahaja.sye masuk buah pala satu biji
Pecah kn kulit keras tu campak je dlm rebusan tulang tu.
Bila dh lembut daging n tulang masuk bebola daging dlm rebusan.
Dn terus tuang bahan tumisan bawang putih tadi tu ke dlm rebusan tulang.
Bagi garam dn masako itu je.
Slmt mencuba sesape yg ingin mencuba kuah bakso ori dari indonesia resepi irg jawa yg membuat bebola daging ni.
kredit: hana suhaini
No comments:
Post a Comment