pelbagai resepi dari pelbagai negara

Tart Coklat Biskut Legend

Tart Coklat Biskut Legend
Tart coklat




bahan2 shell atau crust:-

170gm marjerin atau butter
50gm gula icing
1 biji telur gred c
290gm tepung gandum
1 sudu kecil essen vanilla
acuan tart..

cara2:-
*pukul marjerin dan gula (jgn pukul lama sangat)
*masukkan telur dan essen vanilla(pukul lagi)
*masukkan tepung sedikit demi sedikit
*uli hingga menjadi doh yg lembut...
*ambil sedikit doh dan tekan2 kan dalam acuan tart(cucuk2 dgn garfu sebelum dibakar) bakar pada suhu 170'c selama 20-25 mnt atau ehingga masak

bahan filling:-
200gm coklat masakan
100ml susu cair atau 150 ml whipping cream
1 sudu teh butter

cara2:-
*double boil susu atau whipping cream bersama coklat masakan
*bila coklat dah cair tutup api sambil kacau hingga larut..
*masukkan butter kacau sebati..
*bolehlah dimasukkan dalam shell atau crust yang dah dibakar tadi..
*sejukkan dan siap untuk dimakan..


Oleh:Rosnani Abdul Rahman

No comments:

Post a Comment

@hayatishaari