Tart Coklat Biskut Legend
Tart coklat
bahan2 shell atau crust:-
170gm marjerin atau butter
50gm gula icing
1 biji telur gred c
290gm tepung gandum
1 sudu kecil essen vanilla
acuan tart..
cara2:-
*pukul marjerin dan gula (jgn pukul lama sangat)
*masukkan telur dan essen vanilla(pukul lagi)
*masukkan tepung sedikit demi sedikit
*uli hingga menjadi doh yg lembut...
*ambil sedikit doh dan tekan2 kan dalam acuan tart(cucuk2 dgn garfu sebelum dibakar) bakar pada suhu 170'c selama 20-25 mnt atau ehingga masak
bahan filling:-
200gm coklat masakan
100ml susu cair atau 150 ml whipping cream
1 sudu teh butter
cara2:-
*double boil susu atau whipping cream bersama coklat masakan
*bila coklat dah cair tutup api sambil kacau hingga larut..
*masukkan butter kacau sebati..
*bolehlah dimasukkan dalam shell atau crust yang dah dibakar tadi..
*sejukkan dan siap untuk dimakan..
Oleh:Rosnani Abdul Rahman
Tart coklat
bahan2 shell atau crust:-
170gm marjerin atau butter
50gm gula icing
1 biji telur gred c
290gm tepung gandum
1 sudu kecil essen vanilla
acuan tart..
cara2:-
*pukul marjerin dan gula (jgn pukul lama sangat)
*masukkan telur dan essen vanilla(pukul lagi)
*masukkan tepung sedikit demi sedikit
*uli hingga menjadi doh yg lembut...
*ambil sedikit doh dan tekan2 kan dalam acuan tart(cucuk2 dgn garfu sebelum dibakar) bakar pada suhu 170'c selama 20-25 mnt atau ehingga masak
bahan filling:-
200gm coklat masakan
100ml susu cair atau 150 ml whipping cream
1 sudu teh butter
cara2:-
*double boil susu atau whipping cream bersama coklat masakan
*bila coklat dah cair tutup api sambil kacau hingga larut..
*masukkan butter kacau sebati..
*bolehlah dimasukkan dalam shell atau crust yang dah dibakar tadi..
*sejukkan dan siap untuk dimakan..
Oleh:Rosnani Abdul Rahman
No comments:
Post a Comment