RESEPI LEPAT LIAT TRADISI MELAYU
Bahan-Bahannya:
2 cawan air
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 1/2 santan pekat
daun pisang yang dipotong - ukuran 6 inci
Jika suka boleh letak inti: Kelapa parut + garam
Cara Membuatnya:
Masak gula merah dan gula putih dengan 2 cawan hingga mendidih.
Sejukkan & ketepikan dulu.
Masakkan pula santan dalam periuk hingga mendidih.
Campurkan santan dengan gula yang dimasak tadi ke dalam tepung & uli sehingga sebati.
Letakkan adunan atas daun pisang. Masukkan inti jika suka.
Kukus sehingga masak.
Bahan-Bahannya:
2 cawan air
3 cawan tepung pulut
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
1 1/2 santan pekat
daun pisang yang dipotong - ukuran 6 inci
Jika suka boleh letak inti: Kelapa parut + garam
Cara Membuatnya:
Masak gula merah dan gula putih dengan 2 cawan hingga mendidih.
Sejukkan & ketepikan dulu.
Masakkan pula santan dalam periuk hingga mendidih.
Campurkan santan dengan gula yang dimasak tadi ke dalam tepung & uli sehingga sebati.
Letakkan adunan atas daun pisang. Masukkan inti jika suka.
Kukus sehingga masak.
No comments:
Post a Comment