Resepi Ayam Cili Kering Cara Cina Muslim
4) Tumis cili kering dan daun kari sampai garing.
5) Masukkan bawang merah, bawang putih, cili padi dan lada besar.
6) Letak semua sos tadi secukupnya. Ikut kuantiti ayam.
7) Masukkan sedikit air.😎 Biar sedikit pekat. Masukkan paste asam jawa dan gula serta garam secukup rasa.
9) Masukkan ayam goreng tepung tadi dan gaul.
10) Bila sebati, biar sekejap dan siap!
Try la. Sedappp sangat. Rasa masam masam manis pedas
Sebab suami suka, atin masak je la. Kalau gi makan restoran cina muslim, dia suka makan ni. Atin share resepi k.
Bahan - Bahan:
Bawang merah - mayang dan potong besar (2 versi)
Bawang putih - mayang
Lada besar 1 biji - mayang
Cili padi 3 biji - mayang
Cili kering 10 tangkai - potong kecik kecik
Daun kari
Sos cili, sos tomato dan sos tiram
Paste asam jawa
Tepung gandum
Telur
Bawang merah - mayang dan potong besar (2 versi)
Bawang putih - mayang
Lada besar 1 biji - mayang
Cili padi 3 biji - mayang
Cili kering 10 tangkai - potong kecik kecik
Daun kari
Sos cili, sos tomato dan sos tiram
Paste asam jawa
Tepung gandum
Telur
Cara-caranya :
1) Ayam potong kecik. Atin potong besar sebab suka besar.
2) Lepas basuh dengan air garam, celup dalam telur dan tepung. Then goreng.
3) Toskan minyak ayam.
1) Ayam potong kecik. Atin potong besar sebab suka besar.
2) Lepas basuh dengan air garam, celup dalam telur dan tepung. Then goreng.
3) Toskan minyak ayam.
5) Masukkan bawang merah, bawang putih, cili padi dan lada besar.
6) Letak semua sos tadi secukupnya. Ikut kuantiti ayam.
7) Masukkan sedikit air.😎 Biar sedikit pekat. Masukkan paste asam jawa dan gula serta garam secukup rasa.
9) Masukkan ayam goreng tepung tadi dan gaul.
10) Bila sebati, biar sekejap dan siap!
Mudah kan?
Kredit resepi : Fatin Pauzi via group Mahn
No comments:
Post a Comment