RESEPI ACAR BUAH PEMBUKA SELERA
Bahan-bahan:
● 1 bungkus kecil buah kana
● 1 bungkus buah asam manis
● 1 bungkus buah asam bulat
● 1 bungkus buah asam kuning
● 10 ulas bawang merah
● 5 ulas bawang putih
● 2 cm halia
● ½ mangkuk kecil cili boh
● 1 sudu makan cuka
● 1 sudu teh gula merah
● Garam secukup rasa
● Serbuk perasa secukup rasa
● 1 bungkus buah asam manis
● 1 bungkus buah asam bulat
● 1 bungkus buah asam kuning
● 10 ulas bawang merah
● 5 ulas bawang putih
● 2 cm halia
● ½ mangkuk kecil cili boh
● 1 sudu makan cuka
● 1 sudu teh gula merah
● Garam secukup rasa
● Serbuk perasa secukup rasa
Cara-cara:
1. Halia dihiris, semua buah-buah asam dibasuh dan toskan airnya.
2. Bawang merah dan bawang putih dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil.
3. Panaskan minyak dalam periuk setelah itu tumiskan halia, cili boh, bawang merah, bawang putih, gula dan cuka sambil dikacu hingga rata.
4. Akhir sekali masukkan buah-buahan kering, garam, gula merah dan serbuk perasa secukup rasa. Bila telah kering bolehlah diangkat.
2. Bawang merah dan bawang putih dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil.
3. Panaskan minyak dalam periuk setelah itu tumiskan halia, cili boh, bawang merah, bawang putih, gula dan cuka sambil dikacu hingga rata.
4. Akhir sekali masukkan buah-buahan kering, garam, gula merah dan serbuk perasa secukup rasa. Bila telah kering bolehlah diangkat.
Selamat mencuba
LIKE & SHARE
No comments:
Post a Comment