Jem nenas homemade.Sedap dan terjamin kebersihannya
--------------------------
Pi kedai bakery dan pasaraya skrg banyak daa jem nenas sold out. So boleh buat jem sendiri..fresh lagi.
--------------------------
Pi kedai bakery dan pasaraya skrg banyak daa jem nenas sold out. So boleh buat jem sendiri..fresh lagi.
Bahan2
-----------
-Dua biji nenas ( kalau buah masak dan manis.. Tambah sesudu
jus lemon. Kalau buah masam x perlu )
- Potong kecil dan blend. ( guna secawan setengah air shj)
-Gula 1 1/2 cawan..( Hampir dua cawan... Agak2 masa blend nenas tu campur terus )
- Pewarna kuning telur
- 2 sudu butter ( letak masa jem agak nk likat) x der pun xperr utk nmpk kilat dan chantik laa jem tuu..
-----------
-Dua biji nenas ( kalau buah masak dan manis.. Tambah sesudu
jus lemon. Kalau buah masam x perlu )
- Potong kecil dan blend. ( guna secawan setengah air shj)
-Gula 1 1/2 cawan..( Hampir dua cawan... Agak2 masa blend nenas tu campur terus )
- Pewarna kuning telur
- 2 sudu butter ( letak masa jem agak nk likat) x der pun xperr utk nmpk kilat dan chantik laa jem tuu..
- 1 batang kayu manis.. ( xder pun xpea... Utk bau jem yg wangi shj) masuk semasa jem agak nk likat... Sekejap shj... Dan keluarkan ssblum jem ke pekat melikat.
Mula2 masak dgn api yg agak besar... Dan nk likat guna api perlahan dan selalu kacau utk elakkan berkerak . Mcm masak sambal bilis dia pun merecik2 Ambil masa lbh kurang 40 minit utk dpt jem yg sempurna..
Kredit = Hayla Zareera
No comments:
Post a Comment