Hati Masak Jintan Enak Di Makan Bersama Nasi Putih
1kg hati lembu
5biji bwg besar*
2inci halia*
6ulas bawang putih*
1 btg kayu manis
2 sudu makan serbuk jintan manis
2 sdm serbuk jintan putih
1 sdm serbuk ketumbar
1 sdm serbuk kunyit
1 sdm lada hitam yang ditumbuk
2keping asam keping
Garam,gula pak aji secukup rasa
Bawang holland dn cili padi
Cara2
1. Blend bahan bertanda*, tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan serbuk jintan manis,putih, ketumbar dan kunyit tambah 1/2 cwn air masak hingga mengelegak
3. Masukkan hati, gaul sebati, kemudian masukkan asam keping, kalau nak berkuah tambah sikit je air
4. Kemudian masukkan lada hitam dan balancekan rasa.
6. Akhir sekali masukkan bawang holland dan cili padi masak sampai pecah minyak
2. Masukkan serbuk jintan manis,putih, ketumbar dan kunyit tambah 1/2 cwn air masak hingga mengelegak
3. Masukkan hati, gaul sebati, kemudian masukkan asam keping, kalau nak berkuah tambah sikit je air
4. Kemudian masukkan lada hitam dan balancekan rasa.
6. Akhir sekali masukkan bawang holland dan cili padi masak sampai pecah minyak
Siap!!
Credit : Zatulnatuhain Ahmad
No comments:
Post a Comment