Portugese Custard Tart / Portugese Egg Tart Pun Boleh
Hidangan: 12 pcs
BAHAN-BAHAN
270 gram Gula Caster
160 mililiter Air
1 batang kayu manis
250 mililiter Susu
150 mililiter Double Cream
5 biji kuning telur sahaja
1 biji telur
2 sudu makan ekstrak vanila
35 gram tepung jagung
500 gram instant pastri
270 gram Gula Caster
160 mililiter Air
1 batang kayu manis
250 mililiter Susu
150 mililiter Double Cream
5 biji kuning telur sahaja
1 biji telur
2 sudu makan ekstrak vanila
35 gram tepung jagung
500 gram instant pastri
PENYEDIAAN
Panaskan ketuhar hingga 220 ° C / 425 ° F.
1. Dalam kuali kecil, letakkan gula, air, dan kayu manis. Rebus selama 3 minit dan sisihkan.
Panaskan ketuhar hingga 220 ° C / 425 ° F.
1. Dalam kuali kecil, letakkan gula, air, dan kayu manis. Rebus selama 3 minit dan sisihkan.
2. Campurkan susu dan krim dalam periuk dan letakkan di atas api sederhana. Biar campuran mendidih, kemudian keluarkan dan ketepikan.
3. Untuk mangkuk besar, tambahkan kuning telur, telur, ekstrak vanila, dan tepung jagung. Pukul sehingga sebati dan tiada ketulan.
4. Campur kan campuran telur dengan susu panas dan krim dalam dua bahagian100 mililiter, kemudian pukul.
5. Tuangkan susu dan krim yang tersisa kepada campuran telur, pukul lagi..
6. Masukkan campuran ke dalam periuk dan letakkan di atas api sederhana sederhana. Kacau sehingga campuran memekat. Matikan api.
7. Keluarkan kayu kayu manis dari sirap dan perlahan-lahan melelehkan ke dalam custard, memukul terus.
8. Tabur tepung permukaan landas dan potong pastri ke dalam 12 bahagian yang sama.
9. Ratakan pastry ke dalam acuan..
10. Tuangkan kastard ke dalam acuan dalam tiga suku penuh.
11. Bakar selama 16-20 minit sehingga keemasan dan coklat.
12. Hidangkan dengan hangat dengan debu gula acuan dan taburkan kayu manis. Nikmati!
Kredit Proper Tasty
Menarik bukan?? Sila - sila lahhhh
KALAU NAK SHARE,SILA KOMEN “SHARE” & LIKE
No comments:
Post a Comment