Resepi Apam Inti Kacang Merah.Kuih Tradisi Orang Melayu
Apam sangat sinonim dengan masyarakat orang Melayu,namun begitu apam juga adalah kegemaran orang Cina.Bahan²
2 sudu teh yis
Setengah cwn air suam @100ml
1 sudu teh gula
Bancuh gula hingga larut kemudian tambah yis.. kacau² sehingga sebati..biar sekejap hingga berbuih,
1½ cwn tepung gandum
½cawan tepung beras cap teratai
1 cwn gula nak kurang manis guna ¼ sahaja gula, sbb inti Kacang merah dah manis,
1 cwn air bersamaan 200ml,
Nak buh esen boleh je ye.. dan pewarna yg di sukai,
Tepung gandum tepung beras gula dan air sekalikan dalam bekas, kacau² guna senduk bagi dia tak berketul² lepas tu tuang adunan yis.. kacau lagi bagi adunan betul² sebati perap 40minit bagi adunan naik ye..dah naik kacau² lepastu ikut suka naak bubuh pewarna apa.. acuan sapu minyak terlebih dahulu.. sudukan adunan kemudian letak inti kacang merah..
Kukus 20-25minit
Kredit: Lydia Na
Numpang promo ya Admin^^
ReplyDeleteajoqq^^cc
mau dapat penghasil4n dengan cara lebih mudah....
mari segera bergabung dengan kami... (k)
di ajopk.com ^_~
segera di add Whatshapp : +855969190856