MAK JAH DARI KEDAH AJAR BUAT LAKSA LEMAK
BAHAN-BAHAN
1 tin sardin - dibuang sos sardin & cuci bersih kemudian blend hancur. (Boleh guna ikan jugak)
1-2 biji bawang besar di blend
2-3 SB serbuk kari ikan
1 ketol lengkuas besar ibu jari
1-2 batang serai dititik
5-6 tangkai daun kesum
4-5 keping asam keping
1 cawan santan pekat (kalau kurang tambah lagi)
Air
Garam gula
CARA-CARA :
1. Panaskan minyak & tumis bawang blend, serbuk kari ikan & masukkan sekali serai, lengkuas. Masak sampai pecah minyak.
2. Bila bahan tumis dan rempah dah masak elok. Masukkan sardin gaul sebati kemudian masukkan santan, asam keping & tambah sedikit air.
3. Last masukkan garam, gula secukup rasa & daun kesum. Daun kesum dah layu boleh tutup api. Siap!
Jangan lupa rebus laksa ye
Ulam-ulam boleh la letak timun, bawang, selom, cili padi hiris-hiris nipis gitew.
Selamat mencoba!
kredit: liyana hassan
BAHAN-BAHAN
1 tin sardin - dibuang sos sardin & cuci bersih kemudian blend hancur. (Boleh guna ikan jugak)
1-2 biji bawang besar di blend
2-3 SB serbuk kari ikan
1 ketol lengkuas besar ibu jari
1-2 batang serai dititik
5-6 tangkai daun kesum
4-5 keping asam keping
1 cawan santan pekat (kalau kurang tambah lagi)
Air
Garam gula
CARA-CARA :
1. Panaskan minyak & tumis bawang blend, serbuk kari ikan & masukkan sekali serai, lengkuas. Masak sampai pecah minyak.
2. Bila bahan tumis dan rempah dah masak elok. Masukkan sardin gaul sebati kemudian masukkan santan, asam keping & tambah sedikit air.
3. Last masukkan garam, gula secukup rasa & daun kesum. Daun kesum dah layu boleh tutup api. Siap!
Jangan lupa rebus laksa ye
Ulam-ulam boleh la letak timun, bawang, selom, cili padi hiris-hiris nipis gitew.
Selamat mencoba!
kredit: liyana hassan
No comments:
Post a Comment