Resepi pais bakar untuk pelbagai jenis ikan
1-2 ekor ikan (ikan terubuk, cencaru, kembung, apa2 jenis ikan boleh, yg ni dilumur dgn garam)
Beberapa helai daun kunyit
📍2btg serai hiris nipis
📍1labu bawang merah besar
📍5ulas bawang putih
📍Sedikit belacan
📍Isi kunyit hidup
📍Sedikit cili padi
📍Garam, gula secukup rasa
Pes asam jawa
Kelapa parut putih
Beberapa helai daun kunyit
📍2btg serai hiris nipis
📍1labu bawang merah besar
📍5ulas bawang putih
📍Sedikit belacan
📍Isi kunyit hidup
📍Sedikit cili padi
📍Garam, gula secukup rasa
Pes asam jawa
Kelapa parut putih
BAHAN BERTANDA 📍 KENA TUMBUK SAMPAI LUMAT.
Gaul bahan tumbuk tadi dgn kelapa parut, masukkan garam, gula, pes asam jawa, masukkan hirisan daun kunyit.
** Masukkan bahan tadi ke dalam perut ikan yg dibelah tepi..@ lumur ikan dgn bahan tersebut, balut dengan daun kunyit @ daun pisang dan bakar sehingga masak. Jangan bakar lama sangat nanti ikan kering tak de rase juicy pula...
HomemadeByRoselyza
No comments:
Post a Comment