Mudahnya Buat Pai Tee
Bahan2 :
100g tepung gandum
110g tepung beras
(cap teratai @ 1gajah)
50g tepung jagung
1/2 sudu teh garam
2 biji telur
350ml air
Acuan pie tee
100g tepung gandum
110g tepung beras
(cap teratai @ 1gajah)
50g tepung jagung
1/2 sudu teh garam
2 biji telur
350ml air
Acuan pie tee
Steps:
1. Pukul telur dalam mangkuk besar (cukup sekadar pukul macam untuk buat telur dadar, tak perlu sampai jadi foam)
2. Masuk semua tepung & garam ke dalam telur tadi sikit demi sikit, gaul sampai rata
3. Tuang air sikit demi sikit dalam adunan sampai sebati
4. Restkan adunan selama sejam
5. Panaskan minyak dalam 3/4 atau 1/2 periuk ( minyak macam untuk deep fried plus api jangan terlalu besar nnti shell akan hangus. Nak cantik pki api kecik but make sure minyak betul2 dah panas)
6. Rendam acuan pai tee dalam minyak yang dah dipanaskan tadi
7. Celup acuan panas ke dalam tepung & terus deep fried smpi shell meregang sendiri dr acuan
8. Tos minyak atas kitchen towel aka tissue. Sejukkan shell before tutup padat dalam tupperware. Siap!
*intinya ikut sukahati, inti macam popia pun boleh
Sumber resepi : Nur Rabiatul Adawiyah
No comments:
Post a Comment