MASAKAN ZAMAN BERZAMAN ..... PESAMAH DAGING
1 kg daging - potong 10 ketul
Bahan tumis:-
1/2 cawan minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
3 cm halia - potong panjang nipis
1 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 helai daun pandan -simpul
3 tangkai daun kari
1/2 cawan minyak masak
1 sudu besar minyak sapi
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
3 cm halia - potong panjang nipis
1 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
1 helai daun pandan -simpul
3 tangkai daun kari
Bahan mesin:-
2 labu besar bawang besar
5 ulas bawang putih
5 cm halia
1 sudu teh lada hitam
2 labu besar bawang besar
5 ulas bawang putih
5 cm halia
1 sudu teh lada hitam
Bhn lain:
5 sudu besar rempah daging
Segenggam gula merah/ 1 keping gula kabung
1 cawan santan pekat
1 cwn susu cair
2 sudu makan kerisek
Garam
Air asam jawa secukup rasa
5 sudu besar rempah daging
Segenggam gula merah/ 1 keping gula kabung
1 cawan santan pekat
1 cwn susu cair
2 sudu makan kerisek
Garam
Air asam jawa secukup rasa
Cara-caranya:-
1. Daging hendaklah digaulkan dengan bahan mesin, rempah daging, gula merah dan kerisek. Proses ni org panggil 'awas'...
2. Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Tumiskan bahan tumis tadi sampai wangi dan garing.
3. Masukkan daging yg digaul tadi. Tambah air untuk empukkan daging. Masaklah sampai daging empuk dan betul2 pecah minyak. Part ini mmg ambil masa yg lama sikit...4. Bila daging sudah empuk dan pecah minyak, masukkan santan dan susu cair. Masukkan
sekali air asam jawa dan garam secukup rasa.
5. Masak lagi dengan api perlahan sampai pecah minyak dan kuah jadi pekat macam gambar saya tunjuk tu....Siap.
1. Daging hendaklah digaulkan dengan bahan mesin, rempah daging, gula merah dan kerisek. Proses ni org panggil 'awas'...
2. Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Tumiskan bahan tumis tadi sampai wangi dan garing.
3. Masukkan daging yg digaul tadi. Tambah air untuk empukkan daging. Masaklah sampai daging empuk dan betul2 pecah minyak. Part ini mmg ambil masa yg lama sikit...4. Bila daging sudah empuk dan pecah minyak, masukkan santan dan susu cair. Masukkan
sekali air asam jawa dan garam secukup rasa.
5. Masak lagi dengan api perlahan sampai pecah minyak dan kuah jadi pekat macam gambar saya tunjuk tu....Siap.
Sekian. Terima kasih. Selamat mencuba....😍
Kredit: faizah binti abdul hamid
Assalamualaikum..izin kan sy share resepi ye..nampak mcm sedap ni nk try la
ReplyDeletesilakan
Delete