SEDIKIT KELAINAN...DAGING GORENG KETUMBAR
.
400 gm daging batang pinang ~ hiris nipis
1 labu bawang holland ~ di hiris
garam dan gula secukup rasa
sedikit air asam jawa
.
Bahan tumbuk halus:
.
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc kunyit hidup
1 inc halia
2 sudu besar ketumbar biji
.
Bahan di titik:
.
3 batang serai
9 tangkai cili padi merah dan hijau
.
Gaulkan bahan tumbuk halus bersama air asam jawa pada daging ~gaul rata
.
Masukkan garam dan gula secukup rasa perap sebentar
.
Panaskan minyak dalam kuali
.
Tumiskan daging yang telah di perap tadi bersama rempah ratusnya
.
Masukkan serai dan cili padi
.
Tutup periuk dan biarkan daging empuk
.
Jika air kering, tambahkan sedikit air
.
Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat
.
Bila daging dan lembut dan empuk masukkan bawang holand
.
Rasakan cukup garam dan gulanya
.
Angkat dan hidangkan
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Sumber : Azlita Masam Manis
.
400 gm daging batang pinang ~ hiris nipis
1 labu bawang holland ~ di hiris
garam dan gula secukup rasa
sedikit air asam jawa
.
Bahan tumbuk halus:
.
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc kunyit hidup
1 inc halia
2 sudu besar ketumbar biji
.
Bahan di titik:
.
3 batang serai
9 tangkai cili padi merah dan hijau
.
Gaulkan bahan tumbuk halus bersama air asam jawa pada daging ~gaul rata
.
Masukkan garam dan gula secukup rasa perap sebentar
.
Panaskan minyak dalam kuali
.
Tumiskan daging yang telah di perap tadi bersama rempah ratusnya
.
Masukkan serai dan cili padi
.
Tutup periuk dan biarkan daging empuk
.
Jika air kering, tambahkan sedikit air
.
Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat
.
Bila daging dan lembut dan empuk masukkan bawang holand
.
Rasakan cukup garam dan gulanya
.
Angkat dan hidangkan
.
.
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Sumber : Azlita Masam Manis
No comments:
Post a Comment