Resepi Kuah Laksa Johor Lazat
Bahan bahan :
Spaghetti
1kg ikan selayang / kembung
3/4 cawan rempah kari ikan
1/2 cawan cili kering yang dikisar
1 kotak santan segera
1 paket kecil kerisik
Garam & serbuk perasa
Bahan untuk kisar dan tumis :
3 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
3 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
Ulam Ulaman :
Timun
Taugeh
Daun kesom
Kacang panjang
Limau kasturi
Timun
Taugeh
Daun kesom
Kacang panjang
Limau kasturi
Cara - caranya :
1. Ikan disiang dan dibersihkan. Lepas tu kukus @ direbus bersama asam keping. Carikkan isi ikan. Air rebusan ikan tadi tu disimpan . Kisar ikan yang telah dibuang tulangnya dengan air rebusan ikan tadi..kemudian ,ketepikan
1. Ikan disiang dan dibersihkan. Lepas tu kukus @ direbus bersama asam keping. Carikkan isi ikan. Air rebusan ikan tadi tu disimpan . Kisar ikan yang telah dibuang tulangnya dengan air rebusan ikan tadi..kemudian ,ketepikan
2. Panaskan minyak 1/2 cawan tumis bahan kisar. Tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan rempah kari ikan dan cili kering yang telah dikisar. Tumis sehingga kering.
3. Masukkan isi ikan yang telah dikisar tadi ..kacau rata . Masukkan air rebusan ikan baki sikit tadi dan santan.
Apabila sudah mendidih ,masukkan kerisik pula.
Apabila sudah mendidih ,masukkan kerisik pula.
4. Masukkan garam ,perasa dan daun kesom sedikit .
Kepekatan kuah Laksa johor ni mengikut suka..so,air kena agak agak.. Tq
credit : Nur Elina Mohd Aziz
No comments:
Post a Comment