RESEPI POPIA CARBONARA TERSEDAP!!!
disebabkan mlm tadi dah gigih buat inti.. jd pagi ni awal kite breakfast. . popiah carbonara.. jemput sarapan.. resipi say aade share sebelum ni.. 😊
disebabkan ade request, saya up lagi sekali resipi ye.. 😀
disebabkan ade request, saya up lagi sekali resipi ye.. 😀
bahan untuk inti:
-isi ayam (dipotong kecil) (nak guna aym -cincang pun boleh)
-crab stick (hiris bulat)
-cendawan butang (dicincang)
-capsicum(dipotong dadu kecil)
-sayuran (carrot, baby corn, sengkuang) -ni optional. boleh guna ikut suka.
-black pepper
-tepung gandum
-susu (saya pakai fullcream. kalau pakai susu cair pun ok)
-cheese slice 3 keping (x kisah ape brand. nk lebih rse cheese boleh juga potong n letak masa kita gulung. lagi sedap)
-crab stick (hiris bulat)
-cendawan butang (dicincang)
-capsicum(dipotong dadu kecil)
-sayuran (carrot, baby corn, sengkuang) -ni optional. boleh guna ikut suka.
-black pepper
-tepung gandum
-susu (saya pakai fullcream. kalau pakai susu cair pun ok)
-cheese slice 3 keping (x kisah ape brand. nk lebih rse cheese boleh juga potong n letak masa kita gulung. lagi sedap)
-chicken stock
-bawang merah*
-bawang putih*
-halia* (* bahan ni dicincang halus)
-minyak sedikit
-butter
-garam dan perasa jika perlu
cara2:
1. panaskan minyak n butter. letak minyak sikit sbb takut butter hangus
2. kemudian tumis halia, bawang putih n merah
3. bila bwg dh layu sikit, masukkn isi aym dan cendawan. msk sekejap. msukkan juga chicken stock
4.kemudian letak tepung dlm 3 sudu. (tujuan pakai tepung utk pekatkan kuah.
5. kemudian masukkan susu. tambah air sikit dlm setengah cawan.
6. bila kuah dah agak pekat sikit, masukkan sayur sayuran termasuk capsicum.
7.masak sekejap. letak black pepper, garam n perasa.
8.sebelum tutup api baru sy masukkan crab stick.tujuan masukkn lambat sbb xnk die hancur sbb lama masak.
1. panaskan minyak n butter. letak minyak sikit sbb takut butter hangus
2. kemudian tumis halia, bawang putih n merah
3. bila bwg dh layu sikit, masukkn isi aym dan cendawan. msk sekejap. msukkan juga chicken stock
4.kemudian letak tepung dlm 3 sudu. (tujuan pakai tepung utk pekatkan kuah.
5. kemudian masukkan susu. tambah air sikit dlm setengah cawan.
6. bila kuah dah agak pekat sikit, masukkan sayur sayuran termasuk capsicum.
7.masak sekejap. letak black pepper, garam n perasa.
8.sebelum tutup api baru sy masukkan crab stick.tujuan masukkn lambat sbb xnk die hancur sbb lama masak.
akhir sekali gulung mcm biasa..
tips masa goreng:
api jgn kecil sgt sbb kalau lama die akan kluar inti dan bocor. minyak pun kotor.
api jgn kecil sgt sbb kalau lama die akan kluar inti dan bocor. minyak pun kotor.
selamat mencuba..
Kredit: noor liyana
KALAU NAK SHARE
No comments:
Post a Comment