pelbagai resepi dari pelbagai negara

RESEPI LAZAT ...MEE PANGKOR DARI UTARA

RESEPI LAZAT ...MEE PANGKOR DARI UTARA
Bahan A 
1. laksa mee
Bahan B
Untuk sup
1.ikan kembung
2.daun sup
3.bawang putih
4.bawang merah
Bahan C
ax sayur
1.kacang panjang
2.bawang putih
Bahan D
Udang
Untuk sambal
Cili giling
Bawang merah
Bawang putih
Belacan yg dibakar


Cara-cara Memasaknya:

Membuat kuah

Ikan kembung rebus bersama asam keping dan garam..angkat ikan perisi ambil isi ikan..(kdg2 terpulang ada yg letak seko ikan yg dipotong dua..)dah letak semula dalam rebusan tadi.

Bahan yg tumis darat td masukkan..dan masuk daun sup.letak garam dan gula sikit. Siap kuah ala2 sup Ikan kembung

Panaskan minyak (tumis darat)
Masukkan bawang Putih yg diketuk dan bawang merah dihiris halus tumis sehingga garing (masukkan dlm kuah sup)

Membuat sayur
Kacang pjg potong halus
Panaskan minyak(minyak sikit je)
Masukkan bawang putih yg diketuk (ada org buh lobak masin..)sy juz buh garam sedikit..
Goreng sekejap je.jgn sampai kacang pjg layu..

Membuat sambal 

Panaskan minyak
Masukkan cili yg dah blend
Goreng sehingga garing ,masuk bawang putih yg dibelah dua..(sambal hampir masak lenyek bawang putih yg dibelah td utk aroma bertambah naik baunye) masuksedikit belacan yg dibakar td. Cili dah hampir masak masuk isi udang...Masukkan garam ,gula dan secukup rasa.

Rebus mee seperti biasa dan hidangkan
LIKE & SHARE

 Oleh: Haslina Alias

1 comment:

  1. memang sedap dan lazat.. makanan wajib bila raya.. blh juga rujuk video cara masak laksa mee https://www.youtube.com/watch?v=0IKnC-6qn2k

    ReplyDelete

@hayatishaari