Jom kita buat pizza kuali..saya tak ada oven jadi guna ja apa yang ada..
Pizza kuali..
Masak atas api,tak perlu oven..
Resepi untuk 2 biji pizza
Tepung gandum 2cawan
Air suam 1/2 cawan
Mauripan 1sudu kecil
Minyak masak 2 sudu
Gula 1 sudu
Secubit garam
Masukkan tepung,minyak dan garam..yis dibancuh dengan air suam brsama gula..setelah naik buih sikit masukkan bersama tepung tadi..Uli tepung sekurang2nya 5 minit, bila dah x melekat kat tangan,tutup dgn tuala,rehatkan setengah jam.
Bahan topping
Sos pasta tradisional-jenama bebas.
Sos cili
Bawang putih(cincang halus)
Bawang besar(didadu)
Garam dan lada hitam
Isi ayam/daging ramly
Boleh letak macam2 topping,
Hot dog/lada benggala/cendawan butang/nanas/tomato/seafood
Cheddar n mozarella cheese
Tumis bawang putih,bawang besar..bila dah wangi..masukkan sos pasta dan sos cili..masak sekejap dan perasakan garam dan lada hitam-ketepikan.
Step by step
Selepas setengah jam,doh tadi dah naik 2x ganda. Tumbuk2 doh tu biar angin dia keluar.
Bahagi doh pada 2 bahagian.Bentukkan doh,bila dah elok bulat dan leper,letak atas kuali. Isikan bahan2 toping tadi ikut kesukaan anda..
Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yg anda buat. Tutup dgn tudung periuk.
Cheese tu ambil masa 3-4mnit utk cair ye..
Resepi doh ni blh buat donut,roti puri dan pau..
Pizza kuali..
Masak atas api,tak perlu oven..
Resepi untuk 2 biji pizza
Tepung gandum 2cawan
Air suam 1/2 cawan
Mauripan 1sudu kecil
Minyak masak 2 sudu
Gula 1 sudu
Secubit garam
Masukkan tepung,minyak dan garam..yis dibancuh dengan air suam brsama gula..setelah naik buih sikit masukkan bersama tepung tadi..Uli tepung sekurang2nya 5 minit, bila dah x melekat kat tangan,tutup dgn tuala,rehatkan setengah jam.
Bahan topping
Sos pasta tradisional-jenama bebas.
Sos cili
Bawang putih(cincang halus)
Bawang besar(didadu)
Garam dan lada hitam
Isi ayam/daging ramly
Boleh letak macam2 topping,
Hot dog/lada benggala/cendawan butang/nanas/tomato/seafood
Cheddar n mozarella cheese
Tumis bawang putih,bawang besar..bila dah wangi..masukkan sos pasta dan sos cili..masak sekejap dan perasakan garam dan lada hitam-ketepikan.
Step by step
Selepas setengah jam,doh tadi dah naik 2x ganda. Tumbuk2 doh tu biar angin dia keluar.
Bahagi doh pada 2 bahagian.Bentukkan doh,bila dah elok bulat dan leper,letak atas kuali. Isikan bahan2 toping tadi ikut kesukaan anda..
Masak api kecik je. 10-15 minit ikut ketebalan pizza yg anda buat. Tutup dgn tudung periuk.
Cheese tu ambil masa 3-4mnit utk cair ye..
Resepi doh ni blh buat donut,roti puri dan pau..
No comments:
Post a Comment