LALA DAN PETAI MASAK PEDAS MACAM NENEK MASAK
•Bahan-bahan
Lala 500g
Petai 1/2 cawan
Daun kari 5 tangkai
Udang geragau 2 sudu besar
Serbuk kari 2 sudu besar
Gula melaka (agak-agak)
Garam
.
•Bahan Kisar
Cili kering 10 tangkai
Cili padi 4 tangjai
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 4 biji
Halia 1 inci
Belacan 1 inci
.
•Cara Menyediakan
1) Basuh lala bersih-bersih dan petai belah dua. letak tepi dulu.
2) Panaskan minyak..tumis bahan kisar sampai pecah minyak..pastu letak gula garam secukup rasa..dan udang geragau.
3) Masukkan serbuk kari, daun kari, petai,lala dan air ... masak sampai air kering..jangan kering sangat..
okey siap
No comments:
Post a Comment